Moet je vrienden geld lenen?

 

Er zijn valkuilen waar mensen met de beste bedoelingen in lopen, om zich vervolgens achteraf af te vragen wat er in hemelsnaam gebeurd is. We kunnen geweldige keuzes maken en denken dat we het juiste doen, alleen om er later achter te komen dat er dingen zijn die je gewoon beter kunt vermijden. Sommigen vragen zich af of het een goed idee is om vrienden of zelfs familieleden laten geld lenen. Dit is een lastige vraag omdat je iemand graag wilt helpen, maar het ook vaak tot spanningen in de familieverhoudingen leidt en zelfs tot het einde van vriendschappen die ooit heel belangrijk in je leven waren.

Waarom heeft de vriend geld nodig?

Sommige mensen zeggen dat je nooit geld zou moeten uitlenen aan vrienden. Het is misschien hard om “nooit” te zeggen, maar het is wel degelijk een goed idee om pas op de plaats te maken en goed na te denken over wat je op het punt staat te doen als je overweegt een vriend op deze manier te helpen. Je moet nadenken over alles wat erbij komt kijken als je een vriend geld wilt lenen. Om te beginnen moet je je afvragen: waarom heeft hij het geld nodig? Is het iets waarvoor hij dringend geld nodig heeft, zoals een noodgeval, of iets anders? Als het niet om iets belangrijks gaat, is het misschien beter om nee te zeggen. Je vriend zal misschien een beetje gekwetst zijn, maar je zou op lange termijn de vriendschap wel eens gered kunnen hebben.

Hoogte van het bedrag

geld-lenen-aan-vriendJe moet ook bedenken over de hoogte van het bedrag dat je vriend nodig heeft als je besluit om je vriend al dan niet geld te lenen. Is dit geld dat je gemakkelijk kunt missen, of heb je het apart gezet voor iets specifieks, bijvoorbeeld komende verhuiskosten of je bruiloft volgend jaar? Als je zonder veel problemen afscheid kunt nemen van het geld, als was het een geschenk, dan zou de lening je niet financieel schaden als hij eventueel niet terugbetaald werd. Maar als je het geld ergens voor opzij gezet hebt, leen het dan niet uit als je het geld niet gemakkelijk kunt vervangen, ongeacht de beloften die je vriend doet.

Denk ook over de vrienden/familieleden die het geld vragen. Is het een verantwoordelijk iemand? Denk je dat hij er een prioriteit van zal maken om je terug te betalen? Denk je dat hij genoeg verdient om het gemakkelijk en zonder vertraging terug te betalen? Dit zijn goede vragen. Als het antwoord op al deze vragen ja is, dan kan het een goed idee zijn om het geld uit te lenen, maar alleen als het voor iets noodzakelijks is. Het kan moeilijker zijn om nee te zeggen tegen een familielid dat hulp nodig heeft, maar je moet wel precies weten hoe de vork in de steel zit voor je geld uitleent. Je moet jezelf als eerste beschermen.

Terugbetaal schema

Als je een vriend of familielid meer dan honderd euro uitleent, moet je schriftelijk een terugbetaal schema opstellen, liefst met getuigen erbij. Hoewel je liever geen rechtszaak tegen hem aanspant, zou het kunnen dat dat is wat je uiteindelijk moet doen. Zonder papierwerk is het jouw woord tegen het zijne. Hij zou simpelweg kunnen zeggen dat hij geen idee heeft waar je het over hebt en dan ben je al dat geld kwijt.

Dat niet alleen, ook de vriendschap zal voorbij zijn. Denk goed na voordat je geld uitleent, want het kan lelijk uitpakken als je niet voorzichtig bent.

This entry was posted in Geld lenen, Leningen. Bookmark the permalink.